Wednesday, April 27, 2011

Princes krofne





  • Princes krofne su omiljeni slatkis mog dragog, jos iz detinjstva... Moja baka je pravila divne princes krofne, sada je stara pa ne moze. Dok sam zivela kod mojih, nasa komsinica Zorica, takodje je pravila remek dela od Princes krofni, ma divota jedna, secam se da se moj brat davio u njima... Ali kad god se povede prica oko njih, ispadne da je to nesto tesko, da testo treba znati umesiti, da nije tako jednostavno da uspe, da fil moze da bude redak, silni neki strahovi. 

  • Mene nije bilo strah da probam da napravim prave, domace princes krofne, pa sta bude. Recept sam pronasla ovde

  • Sto se mene tice recept je odlican, pretrpeo je neznatne promene. Testo se podiglo super, dobilo zlatno-zuckastu boju, a u sredini ostalo suplje, bas kako treba.  Neko ce mozda reci pocetnicka sreca, ali moje Princes krofne su uspele, a dragi srecan i zadovoljan! 
  •  
  • Na zalost, nisam uspela da slikam postupak rada, ali snaci cete se.

  • Sastojci za testo:
    • - 6  krupnijih jaja
    • - 150gr masti 
    • - 150gr mekog brašna
    • -  250ml vode
    Priprema testa:

    1. Rernu odmah ukljucite i zagrejte na 220 °C
    2. U serpu sipajte vodu i spustite mast, zatim zagrejte na sporetu da se mast isptopi. 
    3. Za to vreme posebno umutite belanca i zumanca, pa ih sjedinite. 
    4. Kada je mast otopljena a voda provri, sklonite sa vatre, dodajte brasno, brzo mesajuci varjacom i vratiti na smanjenu vatru, i mesati jos kratko. Testo treba da se odvaja od serpe, ali nikako da zagori. 
    5. U testo dodati smesu od zumanaca i belanaca, i mesati varjacom dok se lepo ne sjedini. 
    6. Toplo testo redjati u pleh velicine 30 x 40, obavezno ostavljati mesta izmedju jer ce narasti. Ja sam koristila kesu za zamrzivac kao spric, a mozete i kafenom kasicicom i trebalo bi da dobijete 40 sitnijih princes krofni, sto znaci dve ture po 20 krofni.
    7. Pecite ih 7 minuta na 220°C, i jos 13 minuta na 200°C
    ( Testo ce krenuti da raste posle desetak minuta u rerni, nemojte se uplasiti ako vidite da je mirno u pocetku.)

    Sastojci za fil:

           - 1L  mleka
    • - 6 jaja
    • - 12 supenih kašika šećera
    • -  2 pudinga od vanile
    • - 1 kesica vanilin secera
    Priprema fila :

    1. Stavite 900 ml mleka da se kuva
    2. U 100 ml umutite 6 jaja, secer, vanilin secer i 2 pudinga od vanile
    3. Kada melko provri, skloniti sa vatre i polako dodati umucenu smesu, neprestalno mesajuci. Vratiti na smanjenu vatru, uz neprestalno mesanje dok se fil ne zgusne ( oko 10 minuta)
    3. Fil ostaviti da se dobro ohladi. 

    Ohladjeno testo seci na pola, na donju polovinu supenom kasikom filovati i preklopiti gornjom polovinom testa.  Krofne cuvati u frizideru, a pre sluzenja posuti prah secrom i topljenom cokoladom po zelji.



2 comments:

Nina said...

ja volim princes krafne, tebi su jako lijepo ispale

Marija~Maki said...

Hvala Nina, recept je zaista odlican!

Post a Comment