Tuesday, August 17, 2010

Cheesecake sa jagodama



Evo me opet, konacno sam napravila nesto slatko posle dugo vremena. 
Dosadna sam vise kukajuci kako nemam vremena zbog bebe, i vrapci znaju, i kako sam umorna kad uvece zaspi, ali tako je... Sinoc je bebicu uzela baka, a posto zivimo u porodicnoj kuci, to je samo sprat nize. Vec mesec dana nam nicu cetvorke, tacnije 3 odjednom, pa je haos i danju, a narocito nocu...
Juce nam je stigla i ogrlica od cilibara, konacno sam je porucila, a da me neko pita zasto sam toliko cekala, ne znam... Jer sam cula iz licnih iskustava prijatelja i poznanika da pomaze, a i na netu ima puno foruma gde je ljudi hvale.. U stvari, prethodni, ovi manji zubici nisu bili strasni, pa valjda zato nisam... Ogrlicu smo stavili, i ne znam da li je u pitanju baka ili to, ali Tijana je spavala od sinoc, do pola 12 popodne, morali smo da je budimo... Tako da, ako neko ko ima bebu prati blog, toplo preporucujem ogrlicu.


Da se vratim kolacu. Naravno, opet je recept sa Majinog bloga Cooks and Bakes, sta cu kad volim taj njen blog i nikad nije bilo promasaja.  Davno isproban, samo nisam imala lepe slike pa nisam postavila. Prvi put pravljen u originalu, a sada sam umesto visanja stavila jagode. Predivno je ispao, ukusi su se sjedinili fantasticno, podseca na najlepsi sladodled od jagode, sa hrskavom korom od plazma keksa. Jos jednu izmenu sam napravila, stavila sam 300 g plazma keksa, da mi kora bude malo punackija, pa shodno tome malo povecala i ostale sastojke za koru. Sve ostalo je isto.


Sastojci:
300 g mlevenog Plazma keksa
150 putera
3 kašike meda

350 g Kremsi - krem maslaca 
220 g prah šećera
500 ml slatke pavlake
1 kašika soka od limuna
1.5 kesica želatina

pakovanje smrznutih jagoda (400 g, podedliti na 2/3 + 1/3)
4+2 kašike šećera
1/2 kesice želatina
1 kašičica gustina


Postupak:


1. Jagode podeliti na dva dela, 2/3 i 1/3. u veci deo dodati 4 kasike secera i ostaviti da se odmrzavaju i pustaju sok. Manji deo samleti u secku, dodati 2 kasike secera i u mom slucaju sve to ostaviti u frizideru. Kolac sam i prvi put i sada pravila uvece, a dovrsavala ujutru, jer fil treba da se steze par sati, pa mi je bilo najlakse da ga ostavim preko noci, i ujtru ga zavrsim brzo. 


2. Puter treba da je na sobnoj temperaturi, ja sam ga topila u mikrotalasnoj samo dvadesetak sekundi, cisto da malo popusti . Puter pomesati sa plazmom i medom, da se sjedine, pa rukom lepo rasporediti po okruglom kalupu kome se skidaju ivice, sve to utapkati da se dobije ravnomerna kora. Ivice kalupa namazati puterom i obloziti papirom.  Kad smo kod kalupa, ja nemam tako super kalup kao Maja, ona ima onaj sa staklenim dnom, pa kolac ostaje na njemu. Moj teflonski bi se skroz izgrebao prilikom secenja kolaca. Prvi put sam postavila papir za pecenje na dno, ali da strci van okvira, pa sam kad je kolac bio gotov, jako pazljivo sa sve papirom prebacila kolac na plastivni posluzavnik. Ovog puta sam se setila pa sam samo prsten spustila na sredinu okruglog posluzavnika i pazeci da se ne pomera napravila koru, posle dodavala fil po fil i nije bilo tesko. Na kraju skinula prsten i kolac je vec bio na posluzavniku.










3. Krem maslac umutiti sa 220 g secera mikserom, u  vecoj posudi. Sa strane umutiti slatku pavlaku, pa dodati siru i opet umuti mikserom da se sjedine. 


4. Zelatin (1.5 kesicu) preliti sa 5 kasika hladne vode, ostaviti oko 10 minuta da nabubri, pa ga na tihoj vatri zagrevati uz stalno mesanje, dok ne postane tecan. Doliti u sir i pavlaku, tome dodati i sok od limuna  i jos malo izmutiti. Preliti preko kore i ostaviti par sati u frizideru, u mom slucaju preko noci. 


5. Ujutru su jagode sa secerom, onaj  veci deo, vec pustile sok. Kuvati ih na laganoj vatri nekih desetak minuta, dodati do 100ml vode ako nema dovoljno soka. Pola kesice zelatina preliti sa 3-4 kasike vode da nabubri, pa rastopiti i dodati u jagode. Ovim preliti beli fil. Ja sam jagode sekla na polovine, manje sam ostavljala cele, pa sam ih lagano rasporedjivala po kolacu, jer mi se svidja kako izgleda kada se vide. 


6. Od manjeg dela jagoda, samlevenih u secku, skuvati preliv. Kratko kuvati, oko deset minuta, pa dodati kasicicu gustina, samo paziti da se ne zgrudva. Ovo neka vam stoji u nekoj dzezvici ili  serpici pa svako parce pre sluzenja prelite sa malo sirupa. 





5 comments:

J e l e n a said...

draga Marija, tako ti je to kad nicu cetvorke....uzivaj u svakom momentu jer su nepovratni...cheesecake ti je odlican..i ja se spremam da pravim isti samo sto ja koristim visnje...pozdrav

Marija~Maki said...

Hvala puno. Sto se tice nepovratnih trenutaka, svesna sam, trudim se da sto vise uzivam u svemu sa njom... Cheesecake je odlican i sa visnjom i sa jagodom... Pozdrav!

Maja Babić said...

Znam ja da je Jelenin komentar krajnje dobronameran, ali ja se secam kako bih, uvreme kad su moji bili bebe, popi**ela kad bi mi neko sa starijom decom rekao "uzivaj u svakom trenutku...". Uzivala bih ja, al' nesto ne mogu, kad na oci ne vidim od umora... Mada, roditelji su razni, a i deca su razna, pa moze biti da nije tu bas svaki savet univerzalan :)))

Ja bas ne bih te trenutke sa nespavanjem i nicanjem zuba povezivala mnogo sa uzivanjem vec prezivljavanjem, najiskrenije. Vala kad se nakupi umora nije coveku ni do cega, samo da se naspava i odmori. Ja nisam jedno tri godine prespavala noc u komadu, to mi je bila zelja nad zeljama, samo kad sam ponovo docekala da mi makar noc lici na noc. Posto je dan uvek haotican :)))

Moji su sad malo porasli, i nemam vise tih problema, imamo naravno drugih, ali mogu ti reci sve mi deluje lakse nego ta bebeca faza. Inace, secam se prica o cilibaru, mi nismo probali.

Cheesecake je super, ja sam ga pravila na vise nacina, a ovaj mi je omiljen, od tih nepecenih, nasla sam ga jednom kod Minje, pa posle malo promenila. Drago mi je da si probala i da si zadovoljna, ja nisam pravila sa jagodama, uvek mi prolete ispred nosa :)

Pozdravljam te,
Maja

Marija~Maki said...

Tacno znam o cemu mi pricas, ima dana kada ludim, ali to je jedino normlno i tako mora da bude... Svi koji imaju decu prolaze kroz to, malo zavisi i od deteta i od roditelja, ali nijanse su u pitanju. Mada, iako ima tek godinu i 3 meseca, pogledam slike od pre par meseci i kao da je pre sto godina bilo, prosto mi bude zao kako brzo vreme leti kad pogledas unazad... cCini mi se da nema slika i snimaka, da bih mnogo toga zaboravila. Sa te strane, Jelenin komentar je na mestu. I nemoj samu sebe da cenzurises, ovde vlada sloboda govora :))).

I meni su proletele jagode, pa sam se posluzila smrznutim, sta ces...

Pozdrav!

Unknown said...

Sjano. Moja omiljena poslastica. Lepe fotografije.

Post a Comment