Thursday, April 29, 2010

Svajcarski rolat sa lesnicima




Ovaj mesec mi je nekako sve na brzinu, nizasta nemam dovoljno vremena, a htela bih svasta.
Kako sam nova na blogger-u, nisam imala prilike da ucestvujem u ovim divnim igricama, a mislila sam da ovog meseca necu ni stici da napravim nesto.
Ali evo me, u "minut do dvanaest", kao svaki pravi  kampanjac, prilazem svoj "rad" za igricu "Ajme, koliko nas je" koju je osmislila monsoon, cija je ovomesecna domacica Jasenka, a na temu ~Orasasti plodovi i semenke~.

Posto, kako sam rekla, nemam mnogo vremena, a i malena je u fazi prohodavanja, pa me izmori posteno, trebalo mi je nesto brzo i lako, da se ne petljam puno po kuhinji i takav recept sam pronasla ovde.
Ovaj rolat je jako jednostavan za pripremu, mada mi je recept bio nepotpun pa sam morala malo da improvizujem, tako da je nize navedena malo izmenjena verzija. Ko voli rolate, ovaj je fin, brz, a sto se mene tice lesnici su tu najlepsi deo :).


Sastojci:

Patispanj:
4 jaja
120g secera u prahu
120 g brasna
1 kafena kasicica praska za pecivo

Fil:
300 ml slatke pavlake
60 g secera u prahu
120 g pecenih lesnika (sitno seckanih)
1 supena kasika meda

Za ukrasavanje:
* trecina umucene pavlake za fil
*  malo seckanih lesnika za posipanje


Postupak:
1.Umutiti cvrst sneg od belanaca sa 60 g secera u prahu.
2. U malo vecoj posudi umutiti penasto zumanca sa preostalih 60g secera u prahu, tome polako dodati 120 g prosejanog brasna, kasicicu praska za pecivo, i uz mucenje polako dodati i sneg od belanaca. Dobijena masa treba da bude homogena, i nije previse retka.
4.Masu izliti u podmazan pleh oblozen papirom za pecenje. Ovde je nastala zabuna jer ne pise koliki je pleh, a ja sam se odlucila za velicinu 20*30, jer je sledeci koji imam onaj preveliki. Patispanj je ispao malo punacak a uzak, tako da sam uspela da ga urolam samo jednom, kao sto vidite na slici. Tako da predlazem da ako zelite urolaniji rolat, da koristite malo veci pleh. Peci na 190 stepeni od 12-15 min.
5.Pecen patispanj urolati u vlaznu krpu i tako ga ostaviti da se hladi.
6. Za to vreme, umutiti slatku pavlaku sa 60g secera u prahu, dodati kasiku meda. Odvojiti trecinu pavlake za ukrasavanje, a u veci deo dodati sitno seckane lesnike (ostavite malo lesnika da pospete rolat).
7. Odmotati ohladjen patispanj, nafilovari pa ponovo urolati.
8. Ukrasiti sa preostalom slatkom pavlakom i posuti lesnicima.

2 comments:

Anonymous said...

fenomenalno izgleda!!!a sudeci po sastojcima uopce nema sumnje kako je fin!! dobrodosla u blogeske vode i hvala i puno na sudjelovanju u igrici:) Jasenka (Sweet Corner)

Marija~Maki said...

Hvala puno!!

Post a Comment