Monday, April 12, 2010

Piletina sa pecurkama zapecena u rerni




Piletinu obozavam. To mi je nekako asocijacija i za zdravo i za ukusno. A o pecurkama da ne pricam. Ako ste i vi jedni od tih koji vole ove namirnice, necete pogresiti sa ovim jelom.


Recept je jednostavan, a pripremala ga je moja mama. Ne znam ko joj je rekao za njega, na zalost ne mogu ni da je pitam... Ali kad god ga spremam, podseti me na nju...


U ovom slucaju ja sam koristila manje kolicine od ovih koje cu nize navesti, ali spremam za dvoje, bebac jos ne jede isto sto i mi. Zato ce vam i na slikama mozda izgledati da je nekako sve to tanko, ali verujte, mi smo se super najeli. Danas nisam imala vremena, ali obicno uz to isprzim i pomfrit. A moze i nesto drugo kao prilog, sta god da smatrate da ce se lepo sloziti. Ja pomfrit obozavam, pa mi je to naj kombinacija.


Verujte, ovo je toliko socno i mekano, ima super smek, ma mljac, mljac!


Sastojci: 
500g pileceg filea
1 pakovanje sampinjona (450g)
1 neutralna pavlaka
100g brasna (okvirno)
100g prezli (okvirno)
2 jaja
ulje
so


Priprema:
1. Na samom pocetku ukljucite rernu na 200°C, da se lepo zagreje dok ne pripremite sve sto je potrebno za pecenje.
2. Pecurke operite i iseckajte na tanke listice. Mene mrzi da seckam, nikako to ne volim, pa koristim najsire rende, ispadnu super listici i to za cas. U tiganj stavite malo ulja, da pokrije dno i kratko ih prodinstajte ili proprzite, 5-7 minuta da malo potamne, kao na slici. Nikako da pregore. Zacinite jednom kasicicom soli. Ako volite izuzetmo slano, onda po ukusu. To ostavite sa strane.
3. Piletinu iseci na snicle srednje debljine, ne pretanke. Ja ih samo posolim, ne volim da preterujem sa zacinima, ali ko voli moze i malo vegete. Klasicno ih pripremiti za pohovanje, znaci umacete u brasno, zatim jaje i na kraju prezlu.  Ako vam se cini da je premalo jaja, slobodno mozete da sipate malo mleka, ako imate, dobicete na kolicini umaka, a ukus je nepromenjen. Zagrejati ulje i prziti ih tako da lepo porumene, po 4 minuta sa svake strane, bar je tako na mom sporetu.



4. U vatrostalnu tepsiju koju ste prethodno samo ovlas podmazali uljem, poredjajte piletinu tako da poktije dno. Ako imate vise, slobodno redjate i preko, u dva reda. Zatim preko toga rasporedite sve pecurke. 




5. Neutralnu pavlaku prespite u solju, malo je razmutite viljuskom. Ako vam se cini da necete imati dosta da prekrijete svu piletinu i pecurke, u koliko imate jogurta, a ja nekako uvek imam, slobodno sipajte trecinu  od ukupne kolicine pavlake. Dobicete je vise, a ukus se ne menja. I sa tim lepo zalijete piletinu.




6. Pecite u rerni na 200°C oko 20 do 25 minuta. Treba da dobije lepu rumenu boju, ali ne i da potamni. Moja rerna je prilicno jaka, tako da je dosta 20 minuta. 


Uzivajte!


2 comments:

Maja Babić said...

Kombinacija piletine i pecuraka ne moze da promasi :)

Anonymous said...

Extra!!! Potrebno tacno 2 sata za pripremu, ali sa supicom i pomfritom kao prilog. U tom slucaju, 500g piletine dovoljno za 5-6 osoba:))).
Napomena: Za ovu kolicinu, treba 500ml neutralne pavlake.Prijatno

Post a Comment