Ne znam kako vi pravite selekciju izmedju onoga sto hocete da pravite i ne, ali ono sto je privuklo moju paznju bila je slika Medovika. Majin Medovik je tako lep, svaki red precizan, kao da je lenjirom merla cak i debljinu fila. Zatim sam procitala recept, medju sastojcima je prakticno sve sto imate u kuci, osim eventualno malo vece kolicine pavlake. I naravno kad procitate opis ukusa kolaca, ne mozete da se ne primite.
Danima sam ja tako citala taj recept i mnogo su me plasile kore, jer mi je testo delovalo tesko za rad. Jeste malo lepljivo, ali uz malo strpljenja, sigurno cete ga razvuci u tanku finu koru. Medju blogerkama vidim da je veca frka od fila, ali ako mene pitate, fil je super jednostavan za napraviti. Pavlaka mora biti sa najmanje 20% masnoce i ne sme se mutiti mikserom vec blago varjacom.
Medovik sam pravila vec dva puta. Kolac morate da probate pa ce vam biti jasno, jer ukus ne moze da se docara recima :)
Sastojci:
testo
3 jaja
200 g šećera
3 kašike meda
180 g putera
2 kašičice sode bikarbone
400 g oštrog brašna
Postupak
1. Kiselu pavlaku i secer promesati lagano varjacom (nikako mikserom), i odloziti u frizider. Nakon pola sata izvaditi, samo sa par pokreta promesati pa opet vratiti u frizider do filovanja. Normalno je da se pavlaka samo malo razredi zbog secera, ali ne sme da bude tecna.
2. Med i puter otopiti na laganoj vatri dok se ne dobije homogena smesa.
3. Jaja i secer penasto umutiti mikserom dok masa ne posvetli, nekih desetak minuta. Tome dodati prethodno umucenu toplu mesavinu meda i putera. Zatim dodati sodu bikarbonu i na kraju brasno, ali polako, a testo mesati varjacom. Toplo testo koje dobijete bice tecno, sa njim ne moze nista da se radi. Ali prilikom hladjenja, ono postaje gusce pa ce nakon pola sata, do sat stajanja na sobnoj temperaturi, biti spremno.
4. Kada se testo ohladi, podelite ga na dva dela i pravite dve kore. Pripremite 3 papira za pecenje u obliku velikog pleha od rerne, dva za razvijanje kora, i jedan da prekrijete kore i poravnate ih varjacom. Kore cete najlakse napraviti ako na papir posut brasnom spustite testo na nekoliko mesta pa ga tapkajuci prstima rastanjujete, spajajuci gomilice jednu sa drugom. Tokom rastanjivanja posipajte brasnom da se ne bi lepilo. Kada je rastanjena preko celog papira, prekrijete je onim trecim papirom i predjite varjacom da poravnate koru. Tako uradite za obe kore.
5.Koru preneti sa papirom na prevrnut pleh i peci 6-8 minuta. Vrlo lako mogu da pregore, zato pazite na vreme pecenja.
6.Kore su mekane dok su vruce, a hladjenjem postaju tvrde. Posto svaku treba preseci po duzini na dva jednaka dela, da bi se dobile cetiri jednake kore, najbolje je to uraditi par minuta posto ih izvadite iz rerne, da se kasnije ne bi krunile prilikom secenja. Zatim ih ostaviti jednu preko druge dok se ne ohlade.
7.Fil se maze na tri kore, poslednja kora se ne filuje. Nafliovan kolac prekriti najlon folijom i ostaviti u frizider na 24 sata. Ovo je od presudnog znacaja za ukus kolaca, stajanjem dobija na ukusu i svemu onome sto ga krasi. Za to vreme, tvrde kore ce omeksati a kolac ce biti jako lak za secenje. Tada poravnajte ivice kolaca. Pre sluzenja posuti prah secerom.
2. Med i puter otopiti na laganoj vatri dok se ne dobije homogena smesa.
3. Jaja i secer penasto umutiti mikserom dok masa ne posvetli, nekih desetak minuta. Tome dodati prethodno umucenu toplu mesavinu meda i putera. Zatim dodati sodu bikarbonu i na kraju brasno, ali polako, a testo mesati varjacom. Toplo testo koje dobijete bice tecno, sa njim ne moze nista da se radi. Ali prilikom hladjenja, ono postaje gusce pa ce nakon pola sata, do sat stajanja na sobnoj temperaturi, biti spremno.
4. Kada se testo ohladi, podelite ga na dva dela i pravite dve kore. Pripremite 3 papira za pecenje u obliku velikog pleha od rerne, dva za razvijanje kora, i jedan da prekrijete kore i poravnate ih varjacom. Kore cete najlakse napraviti ako na papir posut brasnom spustite testo na nekoliko mesta pa ga tapkajuci prstima rastanjujete, spajajuci gomilice jednu sa drugom. Tokom rastanjivanja posipajte brasnom da se ne bi lepilo. Kada je rastanjena preko celog papira, prekrijete je onim trecim papirom i predjite varjacom da poravnate koru. Tako uradite za obe kore.
5.Koru preneti sa papirom na prevrnut pleh i peci 6-8 minuta. Vrlo lako mogu da pregore, zato pazite na vreme pecenja.
6.Kore su mekane dok su vruce, a hladjenjem postaju tvrde. Posto svaku treba preseci po duzini na dva jednaka dela, da bi se dobile cetiri jednake kore, najbolje je to uraditi par minuta posto ih izvadite iz rerne, da se kasnije ne bi krunile prilikom secenja. Zatim ih ostaviti jednu preko druge dok se ne ohlade.
7.Fil se maze na tri kore, poslednja kora se ne filuje. Nafliovan kolac prekriti najlon folijom i ostaviti u frizider na 24 sata. Ovo je od presudnog znacaja za ukus kolaca, stajanjem dobija na ukusu i svemu onome sto ga krasi. Za to vreme, tvrde kore ce omeksati a kolac ce biti jako lak za secenje. Tada poravnajte ivice kolaca. Pre sluzenja posuti prah secerom.
7 comments:
Marija, bez teksta sam!
Ako ti ovo stizes pored male bebe, i sa "tri dana" iskustva u kuhinji, u vrlo bliskoj buducnosti bices profi kuvarica :)
Hvala Majo :) Pa nije bas uvek tako, ima dana kad mi se ne da da mrdnem, osim onoga sto moram. Ali kad nesto volis, onda i nadjes vremena. :-*
Ja nisam stigla da ga napravim u food igricama,tvoj je predivan!!!
Hvala Vera, a za Medovik nikad nije kasno. Kad nadjes vremena probaj, divan je.
Joj kako smo svi razliciti:)
Ja sam isto sa zakasnjenjem pravila medovik i bilo je to jedno veliko razocarenje:(
Recept je sa Coolke, sve je ispalo super (i kore i fil, koristila sam crème fraiche i staub secer tako da se nista nije razlijevalo), ali ukus...nije me ni malo odusevio. Kolac je sve u svemu o.k., ali kako sam ja ocekivala puno vise (jer su ga svi nahvalili) prilicno sam se razocarala.
Drzim se na dalje i u buduce pite madjarice, bijele pite & co.
Tvoj medovik je super uredan i tijesto je dosta tamno od meda (moj je prilicno svijetao i med se nije bas osjetio).
Pa ima u tome istine... Naravno da se svi razlikujemo, pa samim tim i nasi ukusi. Ne znam, moj prvi Medovik je ispao cak za nijansu bolje od drugog. Fasciniralo me je to sto po sastojcima nisam mogla da zakljucim da ce ukus biti taj, jednostavno su se trvde kore prtvorile u najmekanije na svetu, topile su se u ustima i ukus karamele je preovladjivao sto nikako nisam pretpostavljala. Ali mozda i ta hvala zezne stvar, isto je i kad ti neko nahvali film, pa od previse ocekivanja ostane blago razocarenje... Hvala na komlimentima za moj Medovik, a mogla bih i ja da probam Madjaricu, jer nisam. Pozdrav :)!
Pozdrav, sad sam upravo naišla na tvoj blog, krasne kreacije, posebno mi je drag medovik :)
Post a Comment